Kaffets historia

Kaffet har anor som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. Det odlades först av araberna på 1300-talet. De tidigaste bevisen för kaffedrickande dyker dock inte upp förrän mitten av 1400-talet, och då i Yemen. På 1500-talet hade drycken spridit sig till Mellanöstern, Persien, Turkiet och norra Afrika, varpå den spreds vidare till Balkan, Italien; övriga Europa, Indonesien och sist till Amerika.Kaffebönor

Upptäckten

Hur kaffet upptäcktes finns det många historier om, men de flesta är överens om att det skedde i arabvärlden.

  • I en version så är det en man från Yemen som reser runt i Etiopien och ser ovanligt livliga fåglar. Han provar att äta de bär som han sett fåglarna förtära och märker då att han själv får ökad energi.
  • En annan legend säger att mannen Omar med förmågan att bota sjuka med bön blir förvisad till en grotta. Han är svältande och bestämmer sig för att äta frukter från en buske. De är dock för bittra, varpå han försöker rosta dem för att förbättra smaken. De blir dock för hårda, vilket han försöker lösa genom att koka dem. Detta resulterade sedan i den ljuvligt doftande drycken kaffe. Han tilläts efter det återvända hem och blev helgonförklarad.
  • En annan berättelse hävdar att en getherde började tugga på kaffebären efter att hans flock ätit av dem. Uppspelt över deras effekt tar han dem till ett kloster där en munk i vrede kastar dem i elden. Doften av kaffe fyller därefter klostret och alla munkar kommer ut för att se vad källan är. Kaffebönorna tas sedan ut ur elden, mals ned och bryggs till kaffe.

Historierna och teorierna är många, men vi kan nog alla vara överens om att upptäckten var en stor sådan som har påverkat världen i århundraden.