Det är ingen nyhet att människor överlag dricker mycket kaffe världen över. Svenskarna är tillsammans med våra grannländer de största kaffedrickarna av alla. En kopp kaffe på morgonen kan vara mycket välsmakande, och många dricker även en eller till och med flera koppar under arbetstid. För vissa har kaffet även en uppiggande effekt, vilket inte alls är orimligt med tanke på koffeinhalten.
Kaffe är också även en sällskapsdryck. När man tänker efter så serveras det ofta kaffe till kalaset eller i samband med middag. Vill man ha ett stort urval av kaffedrycker och det enligt många absolut bästa kaffet så är det ett kafé man bör uppsöka. Där är det lätt att avvara några timmar och avverka x antal koppar kaffe under en fika i goda vänners lag. För många så har kafébesöket till och med blivit en daglig vana som absolut inte kan hoppas över, och i många fall så har kaffe och smörgås blivit den självklara lunchen. Utbudet på kaféerna är imponerande vad gäller kaffeprodukter.
Kaffe Latte är en mycket populär kaffedryck som baseras på mycket mjölk. Cappucino har också en stor del mjölk, men den som vill ha något lite starkare kan beställa en espresso. Trots alla dessa invecklade och fantasirika kaffedrycker är det många som föredrar en enkel kopp utan krusiduller. Antingen dricks det svart eller med lite socker och/eller mjölk, och det kan med enkelhet bryggas hemma. Kaffe har blivit något av ett fenomen i Sverige.
Drycken kom hit 1685 och det dröjde inte länge innan det fanns tiotals kaffehus i Stockholm. Kaffets historia i Sverige har dock inte alltid varit så ljus, och från 1756 till 1769 förbjuds kaffedrickande helt. Samma förbud infördes återigen från 1794 till 1796, 1799 till 1802 samt 1817 till 1823. Som tur är kan vi idag dricka hur mycket (eller lite) vi än önskar.